Får man som kommunikatör kritisera sociala medier?

Posted november 19, 2018 Louise Svensson

Sociala medier är fantastiska. De utgör en mycket användbar utveckling av tekniken. Visste ni förresten att teknik kommer från det grekiska ordet ”tekne” som betyder ungefär ”förlängd arm”?

Tänk att min gammelmormor som är 96 kan skicka gratulationer på alla barnbarnsbarns födelsedagar via Facebook, att man kan få en massa DIY-tips på Instagram och att man kan facetimea med sin katt fastän man befinner sig på andra halvan av jordklotet.

Det är fantastiskt. Det är en lång arm.

Grejen med fantastiska fenomen är att de oftast inte är rakt igenom enbart fantastiska. Framför allt inte vid överdrift.

Låt oss lämna diskussionen om innehållet som florerar på sociala medier till ett senare tillfälle, och prata lite om verktyget självt.

Homo Sapiens på Tinder

Världen ändras och vi utvecklas. Vår utveckling kallas evolution, och evolution är en mycket, mycket långsam process. Vi har i princip samma hjärna idag som vi hade på stenåldern. Världen såg lite annorlunda ut då.

Vi var inte gjorda för ständiga notiser då, och vi är det inte idag heller. Den hjärna som för dryga 12000 år sedan var programmerad att hitta en lämplig, fertil förökningspartner i stammen, är samma hjärna som på Tinder swipear bort hundra potentiella partners om dagen.

Då kan man ju tänka sig att hjärnan kan uppfatta detta som ett visst mått av information overload (Dåligt med svenska synonymer. Informationspåfrestning?).

Facebook på recept

När bilen uppfanns var det typ det största som hänt sedan man lärde sig elda på kommando. Det var så himla härligt att kunna ta sig jättelångt jättefort (4 km/h). Fram tills det blev kaos och kalabalik på gatorna och inte var härligt längre. Då fick man börja sätta upp regler. Man fick inte köra redlös och man fick inte köra kors och tvärs.

Den kompetenta framtidsforskaren Kjell A. Nordström gissar i Framgångspodden att man troligtvis kommer att behöva reglera användandet av sociala medier på samma sätt. Lite som läkemedel idag. Det släpps inte ut några preparat på marknaden som inte först är granskade och noga undersökta.

Han misstänker att likaså appar och sociala medier kommer att behöva granskas innan de ”släpps lösa”. För att man ska ha en aning om hur de påverkar vår gamla stenåldershjärna.

Jaron Lanier, forskare och författare till boken ”10 skäl att genast radera dina sociala medier” (2018) berättar att inte en enda av hans kollegor i Silicon Valley låter sina barn använda produkterna som de själva är med och utvecklar.

De båda, tillsammans med många andra forskare, menar att vi måste ta kommando för hur vi använder tekniken.

Osociala sociala medier

En färsk forskningsstudie utförd vid University of Pennsylvania 2018 visar tydligt att sociala medier ökar ensamhet och depression hos användare. Det är ironiskt att sociala medier, som ju är tänkta att föra oss närmare varandra, istället får oss att känna oss både ledsnare och mer deprimerade.

Den populära boken Hjärnbalans, av hjärnforskaren Katarina Gospic, behandlar hur den snabba digitala utvecklingen påverkar oss och våra hjärnor. Hon jämför slösurfande och oändligt scrollande med tomma kalorier, och menar att vi konsumerar oändliga mängder av dessa som ändå inte gör annat än fyller oss med tomrum.

Och mätta blir vi aldrig.

Stor like

Märk väl – sociala medier är fantastiska. Att kura upp sig om kvällen och bläddra igenom Instagram, Facebook m.m. är som att få dyka ner i en enorm gottepåse. Det är gott och blandat och timmarna flyger förbi.

Underhållande, spännande, lärorikt och alldeles underbart.

Samtidigt är det så lätt att, efter en stunds scrollande, nås av olust och känslor av ensamhet, stress, och ångest. FOMO

Så måste vi göra som Lanier föreslår och sluta helt med allt vad gäller likes och selfies?

Nej, jag tror inte det. Däremot tror jag, att för att kunna njuta av allt som sociala medier har att erbjuda så måste vi våga reflektera och prata om hur vi använder dem, vad de gör med oss och när vi bör sysselsätta oss med annat.

Klas Hallberg säger det bra i sin bok Hela Sverige hånglar:

”Jag tror inte att det här fenomenet, att vi vill distrahera oss från djupare funderingar, känslor och förvirring, är något nytt. Det som är nytt är att möjligheten att distrahera oss nu är oändlig. Hur långt ska vi gå från att fly från oss själva, och därmed riskera att inte riktigt leva innan vi dör?”

Så, ska vi prata?

Gospic, K. (2018). Hjärnbalans. Brombergs

Hallberg, K. (2018). Hela Sverige hånglar. Fri tanke förlag.

Journal of Social and Clinical Psychology, Vol. 37, No. 10, 2018, pp. 751-768

Hämtad från: https://guilfordjournals.com/doi/pdf/10.1521/jscp.2018.37.10.751?utm_campaign=The%20Interface&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter

The View. 2018. Jaron Lanier On Why You Should Delete Your Social Media.

Hämtad från: https://www.youtube.com/watch?v=zSGT1dvDUYo

Framgångspodden avsnitt 210.

Hämtad från: www.acast.com/framgangspodden/210-kjell-a-nordstrom-framtidsforskaren-original

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
LinkedIn